Rehberler ve İpuçları

E-Devlet’ten Fay Hattına Nasıl Bakılır?

E-Devlet’ten fay hattına bakmak için AFAD sistemine girilmelidir. E-Devlet şifresi kullanılarak adresinizden fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz. E-Devlet’ten fay hattına bakmak, risk durumunun anlaşılması bakımından önemlidir.

Türkiye, deprem riskinin fazla olduğu ülkelerden biridir. Pek çok şehirde bulunan fay hatları, zaman zaman şiddetli depremlerin yaşanmasına neden olur. Yaşadığınız yerin deprem riskini öğrendiğiniz takdirde gerekli tedbirleri almanız daha kolay olur.

Konutların depreme dayanıklı olmaması halinde can ve mal kaybı fazla olur. Bu nedenle adresinizdeki risk durumunu öğrenerek gerekli durumlarda güçlendirme yapmalısınız. Yüksek riskli binalar için de kentsel dönüşüm olanaklarından yararlanılabilir.

FAY HATTINA NEREDEN BAKILIR?

Fay hattına bakmak için AFAD tarafından geliştirilen sistem kullanılır. Bu sistem sayesinde fay hatları ile ilgili kapsamlı bilgi edinilir. Fay hatlarının nereden geçtiği adres ve koordinat şeklinde görüntülenir.

Fay hattına bakmak için e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekir. Sisteme girildikten sonra gerekli bilgiler girilerek sorgulama yapılır. İl, ilçe, mahalle bilgileri sorgulama sırasında sizden istenir.

Enlem ve boylama göre de sorgulama yapılabilir. Sorgulamayı, harita üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Harita üzerinde fay hatları gösterilir. Buna göre adresinizin ne denli riskli olduğunu anlarsınız.

Fay Hattı E-Devlet Üzerinden Görüntülenir mi?

Fay hattının e-Devlet üzerinden görüntülenmesi mümkün değildir. Ancak e-Devlet şifresi ile AFAD sistemine girilerek fay hattına bakılabilir. Fay hattına bakmak isteyenler hem kimlik numarasını hem de e-Devlet şifresini kullanmalıdır.

E-Devlet’ten fay hattına bakmak deprem riskinin anlaşılması bakımından önemlidir. Evinizin altından fay hattı geçiyorsa depreme karşı ciddi tedbirler almanız gerekir. Binanın dayanıksız olması halinde yeni yapıların inşa edilmesinde fayda vardır.

AFAD İnternet Sitesinden Fay Hattı Görüntülenir mi?

AFAD internet sitesinden fay hattı görüntülenmesi mümkündür. Bunun için tdth.afad.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adrese giriş yaptığınızda e-Devlet giriş ekranı karşınıza çıkar. E-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza gibi farklı yöntemlerle giriş yapılabilir.

Giriş için T.C. Kimlik kartı mobil uygulaması ya da internet bankacılığı da tercih edilebilir.

Sisteme giriş için ilk olarak kimlik numarasının belirtilen alana yazılması gerekir.

Kimlik numarası yazıldıktan sonra e-Devlet şifresi de belirtilen alana yazılmalıdır.

Şifrenizi hatırlamıyorsanız “Şifremi unuttum” yazan alandan işlemleri sürdürebilirsiniz.

Şifrenizi ve kimlik numaranızın belirtilen alana yazdıktan sonra “Giriş Yap” yazan kısma tıklanır. Bu sayede haritaya ulaşılır. “Arama” alanına adres yazılarak sorgulama yapılabilir.

“Adres sorgulama” yazan alandan detaylı adres bilgisi verebilirsiniz.

Bu kısımda ilk olarak yaşadığınız şehri tercih etmeniz gerekir. Ardından ilçe seçimi yapmalısınız.

Köy ve mahalle seçimi de bu ekranda yapılmalıdır.

“Raporlama” seçeneğini tercih ederek rapor oluşturabilirsiniz. Burada ilk olarak rapor başlığı belirlenmelidir. Ardından “Deprem yer hareket düzeyi” seçilmelidir. Yerel zemin sınıfı da seçilmelidir.

Belirtilen alana enlem ve boylam bilgileri yazılmalıdır. Harita üzerinden konum seçerek enlem ve boylamı belirleyebilirsiniz.

AFAD sistemi üzerinde farklı seçenekler de yer alır. Menüde; genel görünüm, katman kontrolü, koordinata git gibi seçenekler bulunur. Farklı seçenekler arasından yapılacak işleme göre seçim yapılabilir.

MTA Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

MTA fay hattı sorgulama için https://www.mta.gov.tr/v3.0/hizmetler/diri-fay-haritalari adresine girmek gerekir. Bu adreste mevcut diri fay hatları görüntülenir.

AFAD internet sitesi üzerinden daha detaylı bir sorgulama yapılabilir. Bu sayede adresteki risk durumu tespit edilir. Siz de risk durumunu AFAD üzerinden kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. E-Devlet’ten fay hattına bakmak, yaşadığınız yerin deprem riskini anlamanıza yardımcı olur.

Ayrıca Bakınız: E-Devlet Banka Hesabı Tanımlama Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu